DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Vítejte na stránce jogavan.websnadno.cz v sekci Hlavní jídla


 

Kopřivové placičky

hrubá mouka
asi 4 vejce
sůl
voda
omažená cibule aspoň 2
nakrájené omyté lístky kopřiv


Těsto má být trošku hustší než na palačinky.
Ty vejce jsou asi tak na 1 litr těsta.
První placičky ochutnej, je potřeba je víc osolit, jinak po usmažení nejsou moc slané.


 

vloženo 10.09.2014

Pohanka s brynzou

Pohanka 600 g

Voda 1 l

Česnek palička 1 ks

Rostlinný olej 120 ml

Sůl 1 špetka

Petrželová nať sekaná 1 hrst

Rajčata

 

Postup přípravy receptu:

Pohanku nasypeme do osolené vroucí vody, zamícháme, zakryjeme a na půlhodinu dáme na teplé místo (nejlépe do peřin). Na oleji zpěníme prolisovaný česnek, přidáme scezenou pohanku, prohřejeme. Přimícháme brynzu, posypeme natí a ozdobíme měsíčky rajčat.

 


vloženo 09.09.2014


Smažené cukety

 

4 menší cukety, sůl, 3 stroužky česneku, 2 vejce, 100 g tvrdého sýra,  3 lžíce hladké mouky,
3 lžíce oleje

Cukety oloupeme a nakrájíme na středně silná kolečka. Sýr nastrouháme. V misce rozšleháme vejce, přidáme sůl, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr a podle potřeby mouku tak, aby vzniklo hustší těstíčko. V těstíčku postupně obalujeme cukety a smažíme je na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.


 

vloženo 09.09.2014

 

Jablečné knedlíky - nejjednodušší na světě

Jablečné knedlíky

vyzkoušeno - Super rychlá a levná večeře !

 

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

pro 4 osoby: 

asi 4 středně velká jablka, hrubá mouka 

 to je opravdu všechno 

 POSTUP PŘÍPRAVY

jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s hrubou moukou, nepíšu schválně kolik, protože každé jablko je jinak velké a šťavnaté, musíte rukama uhňácat prostě knedlíkové těsto. Knedlíky vyrobíme jen tak velké, aby se daly schovat v dlani, cca pingpongové míčky - aby se dobře provařily.

Vhodíme do symbolicky, jen pár zrnky soli osolené vroucí vody a uvaříme.

Knedlíky vytáhneme asi 3-5 minut poté, co vyplavou. Krásně voní, jsou sladkokyselé, dají se jíst i samotné.

 

Můžeme je podávat s čímkoli co máte rádi, polité máslem, s cukrem a skořicí, kysanou smetanou... mákem... posypané nebo obalené osmaženou strouhankou, u nás teda vedou s tvarohem (může být          i strouhaný) a grankem, já je mám rád se strouhaným perníkem.

 


 

vloženo 09.09.2014

autora neznám - stažené z internetu, výborné vřele doporučuji  smiley

  

Houbový pekáček

A je to tady, přátelé … už rostou a kromě krupicové kaše a pudingu je najde naše rodina úplně v každém jídle…tedy občas i v té kaši…mi tam vloni při vaření spadlo pár usušených plátků hříbků a vnuk to řeší ještě letos J

Protože smaženice, maso na houbách a bramboračka už jsou „out“, posílám jeden naprosto úžasný recept, který jsem dostala od Pepy Tichého z Čáslavi, za což mu nepřestanu do smrti děkovat.

 Budeme potřebovat asi dvacet pevných hub velkých tak 10 - 15cm, nejlépe hřibů nebo podhřibů. Nehodí se měkké babky a podobná žoužel. 

Abych množství dobře odhadla, vybírám si při čištění ty správné kousky, pečlivě je prohlédnu, aby se mi do té dobroty nedostal slimák nebo brouk ošklivák a hned si je podélně překrojím a odložím do pekáčku. Ten na obrázku stačí pro dva nenažrance nebo tři normální jedlíky.

Pak si připravím trochu másla nebo oleje, anglickou slaninu, grilovací koření, smetanu ke šlehání a zapnu troubu na 250°C.

Slaninku nakrájím na kostičky a opeču na másle přímo v pekáčku.

Pak do něj vrátím houby posypané grilovacím kořením nebo paprikou, solí, pepřem a česnekem nebo nějakou jinou směsí, kterou máte rádi. Měla by být trochu ostřejší, a když houby předem opereme a nenecháme uschnout, lépe na nich kořeníčko  drží.

Ty „prašivky“ které v pekáčku vidíte, jsou ryzce syrovinky a my, profíci, je považujeme za „ferari“ mezi houbami…mají jedinečnou vůni a chuť a recept na pekáček s nimi tvoří podstatnou část mého věna J

Pak houby pečlivě poliju smetanou ke šlehání a…

…vrazím to do rozpálené trouby… a na hodinu můžu jít hrát karty nebo se opalovat nebo míchat zeleninový salát...

 

Po cca hodině má pekáček na stěnách božskou hnědou připáleninku a houby jsou dobře propečené. Šlehačka zmizela a nechala po sobě sosík jménem - nebe v hubě…

Pekáček připravuji pouze lidem, kteří si to zaslouží s vařeným bramborem nebo chlebem a předem si odložím na stranu jednu porci pro sebe, protože když to neudělám, ani neochutnám J

Tak si nechte chutnat......


 

VLOČKOVÉ KARBANÁTKY S KAPUSTOU
 
1 menší hlávka kapusty, 0,5 l vody ve které se kapusta vařila,
150 g ovesných vloček, 3 stroužky česneku, 1 vejce, 50 g droždí,
mořská sůl, špetka pepře
 
         Do slabě osolené vody dáme vařit kapustu, vyjmeme a odlijeme 0,5 l vody z kapusty a do ní namočíme vločky, dokud voda nevychladne. Přebytečnou vodu z vloček slijeme. Vařenou kapustu nakrájíme nadrobno, vmícháme do vloček, přidáme ostatní přísady a droždí. Vypracujeme těsto a je-li příliš řídké, zahustíme strouhankou.
Tvoříme malé karbanátky, které obalujeme v mouce, do níž jsme přidali trochu sladké papriky. Osmažíme na oleji a podáváme se zeleninovým salátem.