Vítejte na stránce jogavan.websnadno.cz v sekci Hlavní jídla
Kopřivové placičky
hrubá mouka
asi 4 vejce
sůl
voda
omažená cibule aspoň 2
nakrájené omyté lístky kopřiv
Těsto má být trošku hustší než na palačinky.
Ty vejce jsou asi tak na 1 litr těsta.
První placičky ochutnej, je potřeba je víc osolit, jinak po usmažení nejsou moc slané.
vloženo 10.09.2014
Pohanka s brynzou
Pohanka 600 g
Voda 1 l
Česnek palička 1 ks
Rostlinný olej 120 ml
Sůl 1 špetka
Petrželová nať sekaná 1 hrst
Rajčata
Postup přípravy receptu:
Pohanku nasypeme do osolené vroucí vody, zamícháme, zakryjeme a na půlhodinu dáme na teplé místo (nejlépe do peřin). Na oleji zpěníme prolisovaný česnek, přidáme scezenou pohanku, prohřejeme. Přimícháme brynzu, posypeme natí a ozdobíme měsíčky rajčat.
vloženo 09.09.2014
Smažené cukety
|
4 menší cukety, sůl, 3 stroužky česneku, 2 vejce, 100 g tvrdého sýra, 3 lžíce hladké mouky,
3 lžíce oleje
Cukety oloupeme a nakrájíme na středně silná kolečka. Sýr nastrouháme. V misce rozšleháme vejce, přidáme sůl, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr a podle potřeby mouku tak, aby vzniklo hustší těstíčko. V těstíčku postupně obalujeme cukety a smažíme je na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
vloženo 09.09.2014
Jablečné knedlíky - nejjednodušší na světě
Jablečné knedlíky
vyzkoušeno - Super rychlá a levná večeře !
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
pro 4 osoby:
asi 4 středně velká jablka, hrubá mouka
to je opravdu všechno
POSTUP PŘÍPRAVY
jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s hrubou moukou, nepíšu schválně kolik, protože každé jablko je jinak velké a šťavnaté, musíte rukama uhňácat prostě knedlíkové těsto. Knedlíky vyrobíme jen tak velké, aby se daly schovat v dlani, cca pingpongové míčky - aby se dobře provařily.
Vhodíme do symbolicky, jen pár zrnky soli osolené vroucí vody a uvaříme.
Knedlíky vytáhneme asi 3-5 minut poté, co vyplavou. Krásně voní, jsou sladkokyselé, dají se jíst i samotné.
Můžeme je podávat s čímkoli co máte rádi, polité máslem, s cukrem a skořicí, kysanou smetanou... mákem... posypané nebo obalené osmaženou strouhankou, u nás teda vedou s tvarohem (může být i strouhaný) a grankem, já je mám rád se strouhaným perníkem.
vloženo 09.09.2014
autora neznám - stažené z internetu, výborné vřele doporučuji
Houbový pekáček
A je to tady, přátelé … už rostou a kromě krupicové kaše a pudingu je najde naše rodina úplně v každém jídle…tedy občas i v té kaši…mi tam vloni při vaření spadlo pár usušených plátků hříbků a vnuk to řeší ještě letos J
Protože smaženice, maso na houbách a bramboračka už jsou „out“, posílám jeden naprosto úžasný recept, který jsem dostala od Pepy Tichého z Čáslavi, za což mu nepřestanu do smrti děkovat.
Budeme potřebovat asi dvacet pevných hub velkých tak 10 - 15cm, nejlépe hřibů nebo podhřibů. Nehodí se měkké babky a podobná žoužel.
Abych množství dobře odhadla, vybírám si při čištění ty správné kousky, pečlivě je prohlédnu, aby se mi do té dobroty nedostal slimák nebo brouk ošklivák a hned si je podélně překrojím a odložím do pekáčku. Ten na obrázku stačí pro dva nenažrance nebo tři normální jedlíky.
Pak si připravím trochu másla nebo oleje, anglickou slaninu, grilovací koření, smetanu ke šlehání a zapnu troubu na 250°C.
Slaninku nakrájím na kostičky a opeču na másle přímo v pekáčku.
Pak do něj vrátím houby posypané grilovacím kořením nebo paprikou, solí, pepřem a česnekem nebo nějakou jinou směsí, kterou máte rádi. Měla by být trochu ostřejší, a když houby předem opereme a nenecháme uschnout, lépe na nich kořeníčko drží.
Ty „prašivky“ které v pekáčku vidíte, jsou ryzce syrovinky a my, profíci, je považujeme za „ferari“ mezi houbami…mají jedinečnou vůni a chuť a recept na pekáček s nimi tvoří podstatnou část mého věna J
Pak houby pečlivě poliju smetanou ke šlehání a…
…vrazím to do rozpálené trouby… a na hodinu můžu jít hrát karty nebo se opalovat nebo míchat zeleninový salát...
Po cca hodině má pekáček na stěnách božskou hnědou připáleninku a houby jsou dobře propečené. Šlehačka zmizela a nechala po sobě sosík jménem - nebe v hubě…
Pekáček připravuji pouze lidem, kteří si to zaslouží s vařeným bramborem nebo chlebem a předem si odložím na stranu jednu porci pro sebe, protože když to neudělám, ani neochutnám J
Tak si nechte chutnat......