DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Vítejte na stránce jogavan.websnadno.cz v sekci Pečivo


 

vloženo 22.09.2014

Recept Rohlíky Marssó:        smiley     (recept z Maďarské kuchařky)

Ingredience:
600 g hladké mouky
300 ml vlažného mléka
60 g droždí
50 g moučkového cukru
50 g másla - rozpustit
10 g soli
2 žloutky

 

Postup:

Z mléka, droždí, lžičky cukru a několika lžic mouky necháme vykynout kvásek.

Po vykynutí přidáme k mouce, promícháme, osolíme a těsto vypracujeme až je lesklé a hladké. Potom přidáme rozpuštěné máslo, znovu vypracujeme dohladka.

Těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na 6–8 dílů. Každý postupně vyválíme na 1 cm silný plát…

                                                                 viz vzor!

 

Kulatý plát rozdělíme na 8 trojúhelníků, které naplníme a svineme od širší strany ke špičce a vytvoříme tvar rohlíku. Rohlíky přeneseme na plech pokrytý pečícím papírem, potřeme žloutkem a bez dalšího kynutí dáme péci do předem vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova. Pokaždé, když dáme nový plech s rohlíky, dáme na dno trouby hrneček s horkou vodou.

Tip: 
Já jsem trojúhelníčky pomazala kečupem s grilovacím kořením a trochou oleje. Pak jsem tam dala uzené
a tvrdý sýr, srolovala, potřela žloutkem a posypala kořením z Bylin a moř. soli – z Nahrinu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
sto rohlíků můžeme péct housky, a jiné libovolné tvary. Z těsta se také dobře peče veka na obložené chlebíčky. 
Doporučená příloha – různé pomazánky, másla, co kdo má rád
-------------------------------------------------------------------------------------------------------


 

vloženo 22.09.2014             (převzaté u internetu)

CHLEBA BEZ HNĚTENÍ

Pozn. 1: Chleba kyne 8-12h, takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak v pátek večer před sobotním ranním pečením. U jednotlivých kroků je čas, který vám to zabere, abyste se nelekli,    že je to moc složité.

Pozn. 2: Ani moc nádobí nenaděláte. Na celé pečení budete potřebovat: mísu, gumovou stěrku, hrnek 250ml, vál, skleněný pekáč s poklopem nebo hrnec s pokličkou vhodný do trouby (prostě cokoliv uzavíratelné objemu cca 2l).

Pozn. 3: Jeden chleba včetně el. energie vychází na 15 Kč. Já peču rovnou dva zároveň, protože sami poznáte, že jeden nikdy nestačí ani zchladnout.

Pozn. kolegy: Z mísy vyklopit rovnou do pekáče „Žádný sraní s mladou paní!!!“ Něco na tom bude, ještě jsem ale nezkoušela, tak dejte vědět, co vám při tomto postupu vypadne z trouby.

Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme:
- 3 hrnky hladké mouky (hrnek obyč. cca 250ml, mouka obyč. v případě tmavé chlebové, špaldové atd. chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí)
- 1 lžička sušeného droždí (na dva chleby rozdělím na půlky jeden pytlík, ale jsou to potom spíš 2 lžičky na každý chleba)
- 1,5 lžičky soli (osobně dávám 2 lžičky)
- 1 lžička drceného kmínu (osobně dávám 2 lžičky)
- Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky…
Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody (přiměřeně, přiměřeně, raději hustší, líp se s ním pak dál pracuje).  Vznikne tohle nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou:

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Tohle na vás čeká po 8-12ti hodinách:

(Ale když je hlad, vrhnu se na pečení i po 6-ti, všechno je to o teple pro to těsto a jak moc se případně smíříte s drobným neúspěchem ve formě hutnějšího chleba.)

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku

cca 2-4cm tlustou. ……………………………………….. 1 min práce

Necháme 15 min odpočívat.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Těsto přeložíme na třetiny „z vrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“

.…………………………………….. 0,5 min práce

Necháme 30 min zakryté utěrkou odpočívat.

Poté ještě dalších 30 min, ale to už si zapneme troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní necháme

nahřát pekáč s pokličkou.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Přendáme do horkého pekáčku. Můžeme něčím posypat.

…………………………………….. 0,5 min práce

Pečeme 30 min při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15 min

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Ty 3 minuty práce stojí za to!!!


 

vloženo 19.09.201 / recept od Markétky - děkuji

Dalamánky

kvásek:  kostka droždí, 1/5 malé lžičky cukru,  zalít vlažnou vodou.

1kg hladké mouky
1 lžíce kmínu
1 lžíce solamylu
1 lžíce soli
1/5 litru vlažné vody s octem – 1 lžíce octa

Do 1 kg mouky kmín, Solamyl, sůl a přidáš kvásek, pomalu přidáváš půl litru vlažné vody ve které je lžíce octa. Vypracuješ těsto které je hodně tuhé.
Necháš to 1 hodinu kynout, zakryté utěrkou a pak z něj děláš buď dalamánky nebo chleba.
Můžeš přidat škvarky, slunečnice, cokoliv co máte rádi.
Dáš na plech na pečící papír a ještě tak 20 minut necháš kynout.

Pečeš to 20 minut při 180-190 stupních a po 20 minutách stáhneš na 150 stupňů a peroutkou pomazáváš vodou se solí.  

Chleba se peče asi 45-60 minut.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
PIVNÍ ROHLÍKY

Ingredience:
Mouka polohrubá 0.5 kg
Vejce 1 ks
Mléko 1 lžíce polévková rovná
Sůl 1 lžička kávová rovná
Sůl hrubá mořská 12 špetka
Světlé pivo 2.5 dl
Droždí (kvasnice) 30 g
Rostlinný olej 50 ml

Postup přípravy:
Z 80 ml lehce ohřátého piva, droždí a polévkové lžíce připravíme kvásek, který vlijeme do důlku utvořeného v osolené mouce a necháme chvíli kynout. Až se na kvásku začnou tvořit bublinky, přidáme zbytek piva (nejlépe pokojové teploty), olej a žloutek a vypracujeme těsto, které necháme asi 40 minut pod utěrkou kynout.
Poté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 12 dílků, ze kterých uděláme malé bochánky, které pak postupně rozválíme na placky a srolujeme do tvaru rohlíku. Dle potřeby a libosti zakroutíme a po ukládáme na plech na pečící folii.
V hrnečku rozšleháme zbylý bílek s mlékem a špetkou soli a potřeme jím rohlíky, které následně posypeme hrubou solí. Dáváme do trouby rozpálené na 200° a po cca 5-7 minutách přepneme na horkovzduch a upečeme dozlatova.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
ANGLICKÉ ROHLÍKY
220ml vlažné vody, 150ml vlažného mléka, 1 1/4 lžičky cukru, 2 lžičky soli, 2,5 lžíce sušené bramborové kaše nebo čerstvá nastrouhaná brambora, 500g a trošku víc hladké mouky, 1 1/4 kostky droždí (stačí jen 1 kostka) nebo 2,5 lžičky sušeného NÁDIVKA NEBO NA POVRCH: trochu oleje, grilovací koření, anglická slanina, tvrdý sýr

Postup: uděláme kvásek z mléka, kvasnic, cukru a trochu mouky, zbytek smícháme, pak promícháme s kváskem a uděláme těsto., to pak necháme cca 2h kynout. pak tvarujeme na plech co chceme (já dělám šišky) necháme zase cca pul hodiny kynout, pak potřu směsí oleje a grilovacího koření, dam plátek sýra a šup péct.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
BAZALKOVÉ PLACKY
Na kvásek 40 g droždí, 1/4l mléka, 1 lžička cukru.
Hotový smícháme s 200 g polohrubé mouky, 400 g hladké mouky, 200g sádla rozpuštěného, 2 vejce,       sůl a místo škvarek trochu pokrájené slaniny a hrst rozkrájené bazalky.

Těsto necháme vykynout….  pečeme do zlatova